fbpx

Wat zijn Hormonen nou eigenlijk?

Hormonen geven seintjes af in het lichaam daarmee regelen ze eigenlijk alles!

Hormonen worden vervoerd door je bloed maar zijn daar niet actief. Daarom is het moeilijk hormonen te meten in het bloed, je kunt meten hoe veel er zijn maar niet of ze goed functioneren. Dit maakt het voor artsen lastig om er duidelijkheid over te krijgen. Om duidelijkheid te krijgen over het functioneren van jouw hormonen moet je weten hoe jij bent ‘geprogrammeerd’. (Hier over zal ik meer schrijven in mijn Blog over de verschillende hormoontypes en het ontstaan hiervan. Tipje van de sluier… Dit gebeurd al tijdens je ontwikkeling in de baarmoeder en is dus voor iedereen verschillend!) Hormonen worden op verschillende plekken in je lichaam aangemaakt, zo heb je de ‘locale hormonen’ die bijvoorbeeld in je organen worden gemaakt en daar hun functies hebben maar je hebt ook de ‘sekshormonen’ zoals o.a. oestrogeen, progesteron en testosteron. Over deze laatste groep zal ik het vooral gaan hebben samen met nog een aantal andere hormonen zoals de schildklier hormonen, suiker hormonen, stress hormonen en hormonen die zorgen voor je dag/nacht ritme.

 

Als ik het heb over hormonen dan bedoel ik altijd de lichaamseigen hormonen of bio identieke hormonen en dus nooit de synthetische hormonen die bijvoorbeeld in de pil zitten. Synthetische hormonen zijn hormonen waar iets chemisch aan toegevoegd is waardoor ze in je lichaam moeilijker afbreken, hierdoor zijn de waardes dus vele malen hoger dan normaal. Zulke onnatuurlijke hoge waardes zijn uiteraard niet goed voor je. Ik zal in een later blog terug komen op de risico’s en klachten die dit met zich mee kan brengen. Veel belangrijke hormonen worden gemaakt uit cholesterol.. tja… dat is misschien wel even confronterend want horen we niet altijd dat cholesterol zo slecht is?? En wat gebeurd er dan als je cholesterol verlagers (statines) krijgt of te laag cholesterol hebt? Hoe maak je dan al die belangrijke hormonen aan? Nou… zonder voldoende cholesterol kun je ook die belangrijke hormonen niet aanmaken.

Maar waarom zijn die hormonen zo belangrijk?
Het zijn hormonen die zorgen voor je opbouw en voor herstel, als je deze hormonen niet meer hebt zul je bijvoorbeeld sneller ouder worden of eerder (chronisch) ziek worden. Ook hebben je hersenen heel veel cholesterol nodig want daar worden o.a. veel van deze hormonen geproduceerd. Omdat je je cholesterol waarde in je hersenen niet kunt meten kan er zomaar een cholesterol te kort ontstaan in je hersenen wat dus nadelige gevolgen voor je gezondheid kan hebben.

 

NB! Verder wil ik er over zeggen dat als de waardes opeens in korte tijd erg stijgen het belangrijk is om te laten uitzoeken hoe dat komt. Bij veel te hoge waardes kunnen risico’s ontstaan maar bij te lage waardes zijn de risico’s dus ook minstens zo groot. Blijf ook altijd zelf goed nadenken en opletten! Wil je hier meer informatie over stuur dan een mailtje met jouw vraag naar info@hormoontherapeut.nl